Ontluisterend portret van ons voedsel

Uitgebeend



Ontwerp: Annelies Dollekamp
Paperback, 216 blz.
21,6 x 14 cm
Niet meer leverbaar

ISBN 978-94-91481-04-8



In dit boek analyseert onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout wat er mis is met ons eten. Waarom raken in Nederland ieder jaar meer dan 60.000 mensen besmet met salmonella? En hoe kan rundvlees heimelijk als paardenvlees worden verkocht?

Door alle recente affaires op een rij te zetten, ontstaat een mes­ scherp beeld van onze voedingsindustrie en het falende overheids­ toezicht op de voedselveiligheid. Terwijl het aantal incidenten met ziekmakend eten toeneemt, is de controle door de Nederlandse Voedsel­ en Warenautoriteit (NVWA) tot op het bot uitgehold.

De eerste editie van Uitgebeend zorgde voor paginagrote interviews in landelijke en regionale dagbladen (o.a. de Volkskrant, De Telegraaf en Het Parool), optredens in verschillende radio­ en televisieprogramma’s, Kamervragen en een officiële kabinets­reactie. Met een nawoord van prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Het eerste exemplaar van Uitgebeend werd op donderdag 13 maart jl. onder grote belangstelling uitgereikt aan ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob en een slachtoffer van de grootschalige salmonella-besmetting in 2012. Een korte impressie van de boekpresentatie is op onderstaande video te zien.


Een indrukwekkend en noodzakelijk boek. Tommy Wieringa, schrijver.

Een indringend onderzoek dat voer geeft aan een essentiële discussie. Alex Brenninkmeijer, lid van de Europese Rekenkamer en voormalig Nationale Ombudsman.

Dit boek bewijst de noodzaak van een goede balans tussen de verantwoordelijkheid van de overheid voor veilig voedsel en de rol van de sector hierin. Het is nu onduidelijk wat wij aan de bedrijven zelf kunnen overlaten. Pieter van Vollenhoven, voorzitter Stichting Maatschappij en Veiligheid.

Ontluisterend. Sheila Sitalsing, de Volkskrant.

De aangehaalde incidenten en crisis in het boek ‘Uitgebeend’ onderstrepen het belang van een toezichthouder die adequaat is toegerust en toekomstbestendig is. Sharon Dijksma, staatssecretaris Economische Zaken en Edith Schippers, minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Een adembenemende thriller, goed geschreven. Felix Wilbrink, culinair journalist De Telegraaf.

Er zijn boeken die je niet wilt lezen, maar toch gelezen moet hebben. Dit is zo’n boek. Arie Slob, fractievoorzitter ChristenUnie, Tweede Kamer.

Van Silfhout laat zien hoe belangrijk het is dat we onze zaak op orde hebben. Peter Klosse, restauranteigenaar en lector gastronomie (Maastricht en Leeuwarden).

Een staaltje onderzoeksjournalistiek dat leest als een thriller. Gina van den Berg, boekverkoper en artistiek leider Poëziecircus.

Knap geschreven werk van een ‘angry’ onderzoeksjournalist die ons een scherpe spiegel voor houdt. Marcel Schuttelaar, voedseldeskundige.

Marcel van Silfhout heeft een verontrustend boek geschreven, dat leest als een spannende roman. Daan van der Valk, boekverkoper bij H. de Vries Boeken in Haarlem.



De auteur

Marcel van Silfhout (1968) werkte als onderzoeksjournalist voor het Utrechts Nieuwsblad, de GPD en bij tv-programma’s als Zembla (VARA), KRO’s Reporter, De Ombudsman en Uitgesproken (VARA). Hij is bestuurslid van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Zijn reiskookboek Kookkaravaan, smaakroute door Marokko werd in 2011 uitgeroepen tot ‘Nederlands Kookboek van het Jaar’ en in 2012 tot ‘3rd Best Cookbook of the World.’ Sinds 2013 is hij als zelfstandig onderzoeksjournalist actief.