Het nieuwe leven van industriemonumenten

Terug naar de fabriek



Ontwerp: Marjolein Rams
Hardcover, 272 blz.
21,5 x 16,5 cm

€ 25 (zonder verzendkosten in NL via onze webwinkel)

ISBN 978-94-91481-07-9



Oude fabrieken en scheepswerven spreken tot de verbeelding. In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te dreunen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje gaan eten in een voormalig ketelhuis.

In deze gids beschrijven de auteurs het nieuwe leven van 25 industriële iconen in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun band met deze locaties. Een verhaal over de opkomst en neergang van de Nederlandse industrie geeft extra achtergronden bij deze ontdekkingstocht langs het industrieel erfgoed van ons land. Met honderden unieke foto’s en handige adressen van culturele attracties en bijzondere restaurants.

Inspirerende verhalen over nieuwe initiatieven in oude fabrieken


Uit de recensies

Terug naar de fabriek is een handzame, praktische, actuele en vooral inspirerende gids voor iedereen die is geïnteresseerd in hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland. Federatie Industrie Erfgoed Nederland.

Een mooi vormgegeven boek (…) waarin de lezer vlot en overzichtelijk wordt meegenomen langs de opkomst en neergang van de Zaanse industrie. Noordhollands Dagblad.

De beschrijvingen en beelden zijn zo verlokkelijk dat ik, sinds ik het boek in handen heb, al zeven van de 25 complexen heb bezocht. Jos Gadet in ROmagazine.

Een waardevol boek voor wie de industriële kant van Nederland wil ontdekken. De Ingenieur.

Een prachtig en zeer goed gedocumenteerd boek, (…) een absolute aanrader voor iedereen die vanuit professie of als particulier geïnteresseerd is in industriële gebouwen, (…) zeer plezierig en onderhoudend geschreven. uit enkele recensies van lezers van Vastgoedmarkt.

Een originele combinatie van industriële geschiedschrijving en reisgids (…) uitstekend gedocumenteerd, voorzien van mooie foto’s en zeer leesbaar geschreven. NUL20 vakblad voor regionaal woonbeleid.

Een compacte en wervende impressie van alle industriële glorie. Dagblad Tubantia.

Een fraai naslagwerk (…) met interessante lessen voor professionals die rechtstreeks of zijdelings met herontwikkeling van industrieel erfgoed te maken hebben. Stadswerk magazine.

Het boek is een mooi cadeau en een uitnodiging aan vrienden om dit jaar samen Nederland door te reizen, bijzondere verhalen te horen, te ontspannen en inspiratie op te doen. Gebiedsontwikkeling.nu.

Heel mooi uitgegeven gids over het nieuwe leven van industriële gebouwen in Nederland. Historisch Nieuwsblad.

De vlot geschreven besprekingen van de 25 terreinen lezen als aanbeveling om er snel eens een kijkje te gaan nemen. Tijdschrift van Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.



De auteurs

Marcel Bayer
journalist, docent

Marijke Bovens
journalist, kunsthistoricus

Bas Husslage
tekstschrijver, cultureel ondernemer

Jaco Boer
journalist, uitgever

Bram Vermeer
journalist, uitgever

De locaties

Bij het selecteren en beschrijven van de locaties in het boek hebben de auteurs dankbaar gebruik kunnen maken van de kennis en expertise van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de non-profitorganisatie voor herbestemming van cultureel erfgoed BOEi.

In Terug naar de fabriek worden de volgende locaties beschreven:

NDSM-werf (Amsterdam), De Hallen (Amsterdam), Rotterdamse havens, Stadswerven (Dordrecht), Buitenhaven (Schiedam), Zaanstreek, Cereolfabriek (Utrecht), De Nieuwe Stad (Amersfoort), Hart van Zuid (Hengelo), Roombeek (Enschede), Kalkovens en gashouder (Dedemsvaart), DRU Industriepark (Ulft), Havenkwartier (Deventer), steenfabriek Randwijk (Heteren), Ebbingekwartier (Groningen), De Tramwerkplaats (Winschoten), Woudagemaal (Lemmer), Turfstrooiselfabriek (Erica), Strijp-S (Eindhoven), CHV Noordkade (Veghel), Verkadefabriek (‘s-Hertogenbosch), TextielMuseum (Tilburg), ECI Cultuurfabriek (Roermond), Sphinxkwartier (Maastricht) en Industrieel Museum Zeeland (Sas van Gent).