Inspirerend portret van buurtverzet

Handel DapperOntwerp: Annelies Dollekamp
Hardcover, 256 blz.
24 x 17 cm
Leverbaar op aanvraag

€ 15

ISBN 978-94-91481-06-2Actievoerders in Deventer streden in de jaren zeventig tegen de sloop van het Noordenbergkwartier. De gemeente wilde er grote kantoren en parkeergarages bouwen. Dankzij het buurtverzet kwamen er betaalbare woningen en bleef het middeleeuwse karakter behouden.

In dit boek kijken vier vooraanstaande journalisten terug op deze succesvolle strijd. In levendige verhalen portretteren ze de kleurrijke hoofdrolspelers en laten zien hoe bewoners na jarenlang verzet samen met de gemeente de verwaarloosde wijk wisten te vernieuwen, volgens het principe van het ‘bouwen voor de buurt’.

De auteurs trekken ook parallellen met acties in andere steden en onderzoeken de huidige protestcultuur. Dat leidt tot een manifest met nieuwe uitgangspunten voor hedendaags burgerverzet.

Voor het fraai uitgevoerde boek werd uit het rijke beeldarchief van de Stichting Noordenbergkwartier en het Deventer Stadsarchief geput.


Uit de recensies

Een ongelofelijk verslag van een ongelofelijk interessante strijd met een ongelofelijk bemoedigende uitkomst. David Van Reybrouck, schrijver en cultuurhistoricus.

Dit boek laat zien hoe je van vroegere ervaringen kunt leren hoe belangrijk zelforganisatie is. Adri Duivesteijn, lid Eerste Kamer, voormalig wethouder Den Haag en Almere.

Indrukwekkend boek over strijd van bewoners voor betaalbare huurhuizen in armoedige, verkrotte volkswijk. De Stentor.

Uit dit boek zijn volop lessen te trekken voor iedereen die strijdt tegen verkrotting en voor betaalbaar wonen. Tijdschrift van Nederlandse Woonbond.De auteurs

Nico Haasbroek
journalist

Ton van Dijk
journalist

Han van der Horst
historicus

Jutta Chorus
journalist