Tussen smaakactivisten en voedingsindustrie

De laatste palingVerschenen in 2013
Ontwerp: Merijn Visser en Rob Maan
Paperback, 184 blz.
15 x 20 cm
Leverbaar op aanvraag

€ 12.5

ISBN 978-94-91481-02-4We redden de paling door hem niet meer te kopen. Dik is ongezond. En producten met E-nummers kunnen we beter mijden. Klopt het wel wat we (w)eten?

In dit boek zetten onderzoeksjournalisten Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten op vrolijke toon het mes in voedselmythen. Ze prikken holle marketingpraatjes door en laten zien dat iedere wetenschapper weer een ander geloof verkondigt.

Het duo beschrijft niet alleen misstanden en misleiding in de voedselindustrie, maar gaat ook op bezoek bij stadsboeren, smaakactivisten en een pop up store in een Bussumse garagebox.


Uit de recensies

Aanstekelijke verhalen over nieuwe wegen naar eerlijk en duurzaam voedsel. Herman Wijffels, Universiteit Utrecht.

Een must voor iedereen die zich bewust wil zijn wat hij of zij eet. Met passie en kennis van zaken geschreven. culi-blog.nl.

Van sommige passages krijg ik kippenvel. Prachtig gewoon. Pierre Wind, kokoloog.

Een soort Keuringsdienst van Waarde, maar dan in onderhoudende boekvorm. NRC Thuiskok Menno Steketee.

Dit boek schept orde, stelt de juiste vragen – en komt terecht niet altijd met het antwoord. Lezen! Onno Kleyn, culinair schrijver.

Een aanrader. Consumentenbond (Gezondgids).De auteurs

De onderzoeksjournalisten Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten (links) presenteren zich als duo onder de naam De laatste paling, genoemd naar het eerste verhaal en nu ook eerste boek dat ze samen schreven. Ze schrijven kritische verhalen over ons eten voor onder meer Vrij Nederland, de Volkskrant en Trouw.

Illustrator Merijn Visser maakte een groot aantal tekeningen voor het boek.